Shiitake

Używacie grzybów shiitake?
Mają niepowtarzalny, wyrazisty smak, bardzo ciekawą konsystencję i przede wszystkim są zdrowe!
W warunkach naturalnych występują w Azji. Rosną na martwych lub zamierających drzewach liściastych ( między innymi na dębach, bukach).
Shiitake znane są również pod nazwą twardnik japoński, pieczarka dębowa oraz pieczarka chińska.
Spożywanie tych grzybów przynosi wiele korzyści: poprawia funkcjonowanie układu kostnego oraz krwionośnego. Ponadto shiitake wspomagają odchudzanie, zmniejszają stany zapalne, podnoszą odporność, a nawet mogą mieć pozytywny wpływ na zwalczanie komórek rakowych.
Uprawiane i doceniane w Japonii od setek lat stają się w ostatnim czasie coraz bardziej popularne na świecie.
Warto podkreślić, że grzybów tych nie wolno jeść na surowo.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.