Włoska frittata

SKŁADNIKI:

- szklanka świeżych lub mrożonych brokułów
- 3/4 szklanki pokrojonych pieczarek
- 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
- 2 cebule - najlepiej z zielonymi łodygami
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę gotowanej szynki
- 8 dużych jajek
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki musztardy (najlepiej Dijon)
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki bazylii
- 1/8 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka drobno rozdrobnionego sera Cheddar

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Brokuły, pieczarki, czerwoną paprykę i cebulę lekko przesmażyć na maśle (Warzywa powinny zostać jędrne i kolorowe), zdjąć je z ognia i wymieszać z szynką.
Poczekać aż trochę ostygną. W dużej misce wymieszać jajka, wodę, musztardę, oregano, bazylię, czosnek oraz sól. Wlać do naczynia żaroodpornego, posypać smażonymi warzywami i szynką, następnie posypać serem cheddar.
Piec bez przykrycia przez 25 do 30 minut aż masa zastygnie.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.