SKŁADNIKI:
500g mielonego z łopatki
1 średnia cebula
1 czerstwa bułka
1 jajko
przyprawa uniwersalna
500g pieczarek
1op zielonych oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Bułkę namaczamy w wodzie, cebulę kroimy w kosteczkę. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą z wody bułki, cebulę i przyprawę uniwersalną. Wszystko dokładnie mieszamy. Pieczarki obieramy, odcinamy nóżki i ścinamy delikatnie kapelusz, żeby był stabilniejszy i się nie kołysał po ułożeniu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z mięsa formujemy w rękach kulki i umieszczamy je w kapeluszach pieczarek. Pieczemy 40 minut w 180st (termoobieg). Gotowe pulpeciki pozostawiamy do przestygnięcia i nadziewamy na wykałaczkę z nabitą zieloną oliwką. Do koreczków polecam zrobić sos czosnkowy lub tzatziki.
AUTOR PRZEPISU: Barbara Nowacka