Skręcane paluchy z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkami

SKŁADNIKI:

Ciasto francuskie:

50 dkg mąki
30 dkg masła
2 żółtka
1/2 szklanki śmietany
1 jajko

Farsz:
50 dkg pieczarek
1 cebula
1 łyżka oleju
sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę przesiać na stolnicę. Następnie dodać masło, żółtka i śmietaną. Wyrobić jednolite cisto i wstawić do lodówki na 2 godz.
W tym czasie przygotować farsz: Pieczarki dokładnie umyć i obgotować w gorącej wodzie przez ok 5 min. Odsączyć, wystudzić i bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać do pieczarek, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy na prostokąt. Na jedną połowę nałożyć cały farsz, następnie przykryć drugą połową. Boki dokładnie skleić i nożem kroić paski grubości ok 2 cm. Każdy skręcić w paluchy, posmarować jajkiem i przełożyć na blachę. Piec przez ok 25-30 min w temperaturze 200-220 C

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.