Gulasz po węgiersku

SKŁADNIKI:

1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, szynka) lub wołowego pokrojonego w kostkę
200 g boczku
2 czerwone papryki
200 g pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 l bulionu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka mąki
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
2 łyżki oleju
sól ,pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące, boczek kroimy w małą kostkę.  Na patelni rozgrzewamy olej, dorzucamy obtoczoną wieprzowinę, smażymy do zarumienienia. Mięso wkładamy do garnka, dolewamy bulion i dusimy. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę, siekamy czosnek i szklimy je na patelni razem z boczkiem. Po kilku minutach dokładamy pokrojoną marchewkę. Kroimy pieczarki i dorzucamy na patelnię. Cebulę z czosnkiem, boczkiem, marchewką i pieczarkami dodajemy do garnka, dokładamy przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz oraz sos sojowy). Całość dusimy  godzinę. Paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do gulaszu koncentrat pomidorowy i paprykę. Dusimy następne 20 minut. Doprawiamy do smaku.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.