1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, szynka) lub wołowego pokrojonego w kostkę
200 g boczku
2 czerwone papryki
200 g pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 l bulionu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka mąki
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
2 łyżki oleju
sól ,pieprz
Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące, boczek kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dorzucamy obtoczoną wieprzowinę, smażymy do zarumienienia. Mięso wkładamy do garnka, dolewamy bulion i dusimy. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę, siekamy czosnek i szklimy je na patelni razem z boczkiem. Po kilku minutach dokładamy pokrojoną marchewkę. Kroimy pieczarki i dorzucamy na patelnię. Cebulę z czosnkiem, boczkiem, marchewką i pieczarkami dodajemy do garnka, dokładamy przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz oraz sos sojowy). Całość dusimy godzinę. Paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do gulaszu koncentrat pomidorowy i paprykę. Dusimy następne 20 minut. Doprawiamy do smaku.