Spaghetti z cukinią i pieczarkami

SKŁADNIKI:

Spaghetti z cukinią i pieczarkami- pomysł na  szybki i sycący posiłek. Przygotowanie sosu dzień wcześniej spowoduje, że gotowanie obiadu zajmie tylko kilka minut.
Składniki:
300 g makaronu spaghetti
1 mała cebula
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 młoda cukinia
200 g pieczarek
1 puszka pomidorów krojonych
150g boczku
sól i pieprz
pół łyżeczki suszonej bazylii
świeża bazylia lub natka pietruszki
parmezan ( opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cukinię pokroić w półplasterki, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę oraz boczek pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć do momentu aż się zeszkli. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez minutę. Odłożyć do miski. Na tej samej patelni podsmażyć boczek. Przełożyć do miski z cebulą. Odlać nadmiar tłuszczu i podsmażyć pieczarki na złoty kolor.

Dodać wcześniej przygotowaną cebulę z czosnkiem, boczek oraz pomidory z puszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz dodać suszoną bazylię. Całość wymieszać i dusić kilka minut aż sos nieco odparuje.
Ugotować makaron. Spaghetti wymieszać z sosem.  Posypać parmezanem, świeżą bazylią lub pietruszką.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Spaghetti z cukinią i pieczarkami- pomysł na  szybki i sycący posiłek. Przygotowanie sosu dzień wcześniej spowoduje, że gotowanie obiadu zajmie tylko kilka minut.
Składniki:
300 g makaronu spaghetti
1 mała cebula
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 młoda cukinia
200 g pieczarek
1 puszka pomidorów krojonych
150g boczku
sól i pieprz
pół łyżeczki suszonej bazylii
świeża bazylia lub natka pietruszki
parmezan ( opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cukinię pokroić w półplasterki, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę oraz boczek pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć do momentu aż się zeszkli. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez minutę. Odłożyć do miski. Na tej samej patelni podsmażyć boczek. Przełożyć do miski z cebulą. Odlać nadmiar tłuszczu i podsmażyć pieczarki na złoty kolor.

Dodać wcześniej przygotowaną cebulę z czosnkiem, boczek oraz pomidory z puszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz dodać suszoną bazylię. Całość wymieszać i dusić kilka minut aż sos nieco odparuje.
Ugotować makaron. Spaghetti wymieszać z sosem.  Posypać parmezanem, świeżą bazylią lub pietruszką.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.