przepisy - wegetariańskie
2024-07-08 15:36:25
Pieczarki marynowane w occie balsamicznym
Składniki: 0,5 kilograma pieczarek 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu balsamicznego 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżka cukru P...
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2024-07-08 15:29:51
Pieczarki z grilla
Składniki • 500 g niedużych pieczarek • 2 łyżki śmietany • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego • 1 łyżka majonezu • 2-3 ząbki czosnku lub czosnek granulowany • pieprz i sól • ewentualnie n...
Czas gotowania
10 min min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2024-07-08 15:30:39
Smakowite pieczarki
Składniki - 400 g małych pieczarek - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 200 ml wody w tym 50 ml do zagęszczenia sosu - 1 łyżeczka mąki - 1,5 łyżeczki tymianku - 1 łyżeczka słodkiej papryk...
Czas gotowania
30 min min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2024-07-08 15:31:12
Wegetariańskie zapiekane pieczarki
Składniki: 4 duże pieczarki do zapiekania (np. Portobello) 1 średnia cebula 1 kostka tofu wędzonego 1/2 czerwonej papryki 90 g koncentratu pomidorowego 1 kulka mozzarelli oliwa do sma...
Czas gotowania
30 min min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2023-11-02 10:05:54
Paszteciki z pieczarkami i kapustą
Pieczarki poszatkować drobno i podsmażyć na patelni. Posolić i dobrze wymieszać. Cebulę poszatkować i zrumienić na tłuszczu. Kapustę odcisnąć z zalewy i wypłukać. Ugotować. Przecedzić i połączyć z ...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2015-02-09 13:58:03
Omlet fitness
Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na 15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać mleko i roztrzepać. Wsypać musli i zamieszać. Wyl...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2015-02-09 13:49:49
Zapiekanki domowe
Kajzerki przedzielić na połówki, pieczarki obrać i utrzeć na tarce. Kajzerki posmarować margaryną, nałożyć pieczarki i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. około 150 stopni, piec przez około 6...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2023-11-02 10:07:23
Panierowane pieczarki
Pieczarki obrać, ogonki oderwać od kapeluszy; jajko roztrzepać z przyprawą. Olej lub oliwę rozgrzać na patelni. Pieczarki obtoczyć w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. ...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2015-02-09 13:42:58
Paszteciki z pieczarek
Umyte pieczarki należy drobno pokroić i usmażyć na łyżce oleju, następnie przyprawić pieprzem i solą, a gdy trochę przestygną, dodać bułkę tartą i wymieszać. Ciasto francuskie należy pokroić na mał...
Czas gotowania
40 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2015-02-09 13:40:19
Pieczarkowe miseczki z kurczakiem
Pieczarki obieramy, odcinamy nóżki i wydrążamy delikatnie środek łyżeczką. Wstawiamy je w zimnej wodzie i gotujemy  15 minut od chwili wrzenia. Kurczaka, cebulę i pieczarki (nóżki oraz środek) kr...
Czas gotowania
35 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2015-02-09 13:38:28
Pieczarkowe miseczki z kurczakiem
Pieczarki obieramy, odcinamy nóżki i wydrążamy delikatnie środek łyżeczką. Wstawiamy je w zimnej wodzie i gotujemy  15 minut od chwili wrzenia. Kurczaka, cebulę i pieczarki (nóżki oraz środek) kr...
Czas gotowania
35 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2015-02-09 13:31:12
Pieczarkowe love
Pieczarki kroimy na cieniutkie plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Cały czas mieszamy, żeby się nie przypaliłyi zaczęły oddawać wodę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy całość się zredukuje do...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2015-02-09 13:16:39
Cukinie faszerowane z pieczarkami i kaszą jaglaną
2 cukinie myjemy, kroimy wzdłuż, środek wycinamy nożykiem. Wycięte części kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię, podajemy drobno posiekaną cebulkę, starte na dużych oczkach pieczarki (10 szt), ...
Czas gotowania
25 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2015-02-09 12:58:37
Grillowane pieczarki w soli czosnkowej
Wykrawamy nóżkę, mieszany masło, sól, pieprz, natkę i wkładamy pod kapelusz pieczarki. Grillujemy. ...
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2015-02-09 12:45:03
Naleśnik ryżowo- pieczarkowy w sosie farszowym
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Pokroić w talarki pieczarki, dodać do reszty. Smażyć do miękkości. Podlać sosem sojowo-grzybowym, aby nie było za sucho na patelni. D...
Czas gotowania
35 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2015-01-01 20:56:43
grzybowy rosół orientalny
Borowiki moczę w szklance wrzątku przez kilka godzin /można je zamoczyć dzień wcześniej lub na etapie przygotowywania ryżu do sushi/. Dymkę i pieczarki kroję w plastry. Marchew obieram i obieraki...
Czas gotowania
45 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-12-30 22:21:45
szaszłyki pieczarkowe
Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Kroimy w połówki lub ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Dzielimy warstwami. Olej łączymy z przyprawami. Pokrywamy marynatą pieczarki i cebulę. Odkładam...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-12-30 22:22:03
sałatka z ziemniaków i pieczarek
Ziemniaki dokładnie myję i gotuję w mundurkach /ja wsuwam ze skórką/. Studzę. Pieczarki kroję w ćwiartki i podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu. Ziemniaki kroję i łączę z pieczarkami. Dodaj...
Czas gotowania
60 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-12-30 22:22:21
paszteciki z pieczarkami i serem
Drożdże rozrabiam z cukrem, 2 łyżkami mąki i 2-3 łyżkami mleka. Odstawiam na 15 minut i czekam, aż ruszą. Mąkę przesiewam. Jajo rozkłócam z oliwą i mlekiem. Wszystkie składniki łączę i mieszam wi...
Czas gotowania
120 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-12-16 12:15:56
Pomidorowe fusilli z cukinią i pieczarkami
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy wodą. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Dajemy posiekane ząbki czosnku. Chwilę...
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-12-16 12:16:34
Tortellini z sosem pieczarkowym
Ugotuj pierożki (al dente) w dużym garnku osolonej wody. W rondlu rozpuść masło, dodaj pokrojone pieczarki - obsmażaj przez 3 minuty na średnim ogniu. Do pieczarek dodaj skórkę z cytryny, czosnek ,...
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-05-11 18:10:21
Risotto z warzywami
1. Na patelni rozgrzać oliwę. 2. Włożyć cebulę, paprykę, pomidory, ogórki, pieczarki. Mieszać od czasu do czasu. 3. Ryż ugotować w osolonej wodzie ok 20-25 minut 4. Ugotowany i ostudzony ryż ...
Czas gotowania
60 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-05-08 19:44:20
Profitrolki z fasolą i pieczarkami
Piwo z solą zagotować,dodać masło,rozpuścić.Dodać mąkę,mąkę ziemniaczaną.Ucierać ,ok 2 min.Ciasto powinno się zrobić gładkie.Zdjąć z ognia,ostudzić.Dodawać stopniowo po 1 jajku,utrzeć .Przełożyć do...
Czas gotowania
40 min min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-05-08 13:01:03
Ptysie z warzywami
Ciasto;masło ,150 ml wody zagotować.Dodać przesianą mąkę,gotować 2 min,ciągle mieszając.Powstanie gładka masa,ostudzić.Jajka roztrzepać z musztardą,szczyptą soli i pieprzu.Ser zetrzeć na tarce.Do c...
Czas gotowania
40 min min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-05-04 20:39:06
Boczniak a'la schab
Grzyby boczniaki przyrządzamy tak aby miały formę placków. Jajko wbijamy na talerz i ubijamy widelcem aby żółtko i białko miało jednolitą konsystencję. Grzyby solimy i odrobinę pieprzymy. Boc...
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-04-14 08:30:23
Pieczarkowce
Pieczarki obieramy ze skórki. Kroimy tak, by uzyskać do dekoracji 15 plasterków, a resztę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę i paprykę kroimy na drobną kostkę. Plasterki pieczarek podsmaż...
Czas gotowania
50 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 14:09:18
Kotleciki pieczarkowo-jajeczne
5 jaj ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać do jajek. Do tego dodać starty na grubych oczkach ser żółty, słodką pa...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 14:00:32
Bułeczki pieczarkowo-kapuściane
Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, żółtka, sól, mąkę, cukier, roztopione masło - wyrabiamy ciasto, po czym zostawiamy je do wyrośnięcia. Kapustę szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będz...
Czas gotowania
120 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 13:55:53
Gryka z piekarnika
Ze składników na ciasto zagniatamy jednolitą masę i chłodzimy przez 30 minut w lodówce. W tym czasie kroimy pieczarki i cebulę. Cebulę szklimy na oliwie, a następnie dodajemy pieczarki i podsma...
Czas gotowania
90 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 13:39:26
Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli. Gdy z pieczarek odparuje woda dodać posiekaną kiszoną kapustę oraz pieprz i majer...
Czas gotowania
40 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 13:31:18
Ryż z warzywami i pieczarkami
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki pokroić w plasterki, a papryki i cebulę w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucić pieczarki i smażyć je do miękkości. Następnie dodać paprykę, cebulę, plastry og...
Czas gotowania
35 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 13:27:24
Zapiekanka z kaszy jaglanej z pieczarkami
W garnku zagotować dwie szklanki wody (można użyć bulionu warzywnego), wsypujemy kaszę, mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 15 min na wolnym ogniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmaża...
Czas gotowania
40 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 13:01:37
Pieczone ziemniaki
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki, mniej więcej grubości 5 milimetrów. Można pokroić w ćwiartki czy nawet ósemki. Pieczarki ścieramy na tarce lub kroimy w wybrany sposób. Podobnie robimy z ceb...
Czas gotowania
90 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 11:20:35
Sałatka 3-składnikowa
Pieczarki gotujemy w osolonej wodzie - po wystygnięciu kroimy w paseczki. Pora kroimy w talarki, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, tak by powstały z niego długie paski. Całość mieszamy, do...
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 11:18:10
Babeczki z pastą pieczarkową
Pastę pieczarkową przygotowujemy następująco: Jajka gotujemy na twardo. W tam samym czasie w osobnym garnku gotujemy pieczarki w mocno osolonej wodzie.  Po ugotowaniu i ostygnięciu jajka drobniut...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 11:14:58
Polska meksykanka
Mięso wraz ze startymi na tarce na grubych oczkach marchewkami, pietruszką i selerem gotujemy w garnku w małej ilości wody, lekko doprawiamy vegetą. Dorzucamy pokrojone drobno pieczarki. Gdy mięso ...
Czas gotowania
40 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 11:05:19
Wegetariańska pizza
Drożdże kruszymy, posypujemy cukrem i mieszamy do rozpuszczenia. Dolewamy połowę wody, mieszamy i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę, sól, oliwę, resztę wody i spieniony rozczyn miesz...
Czas gotowania
75 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 11:02:19
Pierogi z pieczarkami
Masło rozpuszczamy w gorącej wodzie i dolewamy do mąki i soli. Mieszamy łyżką do połączenia składników, później wyrabiamy ręką (ok. 5 minut). Ciasto jest dobre, gdy przestaje przyklejać się do dłon...
Czas gotowania
60 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 10:58:48
Pieczarki w cieście
Z mąki i jajek dolewając trochę wody  , robimy ciasto naleśnikowe jak na omlety (wymieszać solidnie). Pieczarki myjemy i oddzielamy kapelusze od ogonków. Ogonki chowiemy do lodówki i wykorzystu...
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 10:56:10
Jajka faszerowane
Pieczarki ścieramy na tarce, lekko podsmażamu na maśle. W tym czasie gotujemy 10 jaj. Gdy wystygną przekrawamy je ostrożnie wzdłuż skorupki i wyciągamy ugotowane jajko. Kroimy je drobno, mieszamy z...
Czas gotowania
25 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-19 12:39:10
Pieczarki na jajach
Pokrojoną drobno cebulę szklimy na maśle, dodajemy posiekane pieczarki. Dusimy i doprawiamy. Po lekkim przestudzeniu, miksujemy farsz w blenderze. Ugotowane jaja na twardo wstawiamy do zimnej wod...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-12-20 09:50:24
Paszteciki krucho-drożdżowe z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek
Ciasto krótko zagnieść. Podzielić na 2 części, rozwałkować cienko na placki o kształcie prostokąta. Na dłuższym brzegu ułożyć farsz, w odległości ok 5 cm od brzegu. Zawinąć ciasto wokół farszy, odc...
Czas gotowania
120 minut min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-12-20 09:30:49
Wegetariański pasztet z " Jaśka"
Wykonanie: Fasolę namoczyć na noc, a następnie ugotować, cebulę i pieczarki poddusić na oleju, bułkę namoczyć w mleku, warzywa ugotować na parze. Wszystkie składniki zemleć, do otrzymanej masy do...
Czas gotowania
30 min min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-29 10:57:29
Duszone brązowe pieczarki
W garnku roztapiamy masło, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek - lekko przysmażamy. Pieczarki kroimy w ćwiartki, wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinę soli, przykrywamy garnek. Całość dusimy...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:05:04
Zupa krem z pieczarek z nutą curry i kardamonu
Gotujemy obrane i pokrojone warzywa w wywarze mięsnym, dodajemy curry i kardamon który rozgniatamy w moździerzu, blendujemy aż zupa uzyska konsystencję kremu. Śmietanę dodajemy na 2 sposoby, albo z...
Czas gotowania
70 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:07:10
Pieczarki i jajka zapiekane w chlebie
kromki chleba okroiłam ze skórki i przykrywając je kawałkiem folii spożywczej rozwałkowałam na dość cienki placek. Cztery wgłębienia w formie na muffiny wysmarowałam zwykłym oleje i włożyłam do nic...
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:07:56
Sałatka pieczarkowa
Pieczarki umyłam szybko i osączyłam - ja ich nie obieram bo nie widzę takiej potrzeby. Włożyłam je do wrzącej, lekko osolonej wody i gotowałam 10 minut, odcedziłam i ostudziłam. Odcisnęłam je też l...
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:08:24
Paszteciki świnki z pieczarkami
FARSZ - pieczarki opłukałam dokładnie i starłam na tarce jarzynowej. Cebulę posiekałam drobno. Na patelni rozgrzałam olej, zeszkliłam cebulę, dodałam pieczarki i smażyłam mieszając aż odparował nad...
Czas gotowania
80 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:09:23
Krokiety z pieczarkami i ryżem
NALEŚNIKI - jajka roztrzepałam z mlekiem, olejem i ok. 100 ml wody. Dosypałam sól i mieszając rózgą powoli dosypywałam mąkę. Mieszałam aż ciasto było gładkie, bez żadnych grudek. Odstawiłam je na o...
Czas gotowania
45 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:09:53
Portobello zapiekane z kuskusem
Portobello oczyściłam, wyłamałam trzonki a kapelusze od środka oprószyłam solą, pieprzem i skropiłam sokiem cytrynowym - odłożyłam na ok. pół godziny. Kuskus przesypałam do miseczki, zalałam wrzątk...
Czas gotowania
min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:10:33
Jajka z pieczarkami i ananasem
Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w półplasterki. Cebulę obrałam, pokroiłam w cienkie półplasterki. Ananasa, takiego z zalewy, pokroiłam na kawałeczki. Szczypiorek posiekałam. Na dużej patelni ro...
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:11:15
"Włoskie" naleśniki
1.       Smażymy naleśniki i odstawiamy do ostygnięcia. 2.       Robimy farsz! Kroimy w piórka cebulę i czosnek w plasterki. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. Pieczarki obieramy, myjemy i ...
Czas gotowania
25 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:12:28
Pieczarki faszerowane kozim serem
1. Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki. Smarujemy oliwą pozostałą po suszonych pomidorkach w oliwie. Układamy w naczyniu żaroodpornym. 2. Kozi serek kroimy w bardzo drobną kostkę. Siekamy pomid...
Czas gotowania
35 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:29:30
Pasta jajeczna z pieczarkami
Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pieczarki przez około 3 minuty do zmięknięcia, odstawiamy. Jajka kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki. Dodajemy piecz...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:27:35
Zapiekanki z pieczarkami
Cebulę kroimy na ćwiartki i następnie na plasterki, pieczarki na pół i na plasterki, czosnek siekamy. Na patelni podsmażamy około 5 minut cebulę, dodajemy czosnek i pieczarki. Po następnych 5 minut...
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:32:10
Pizzura
Z pół litry mleka odlać połowę, zagotować. Dodać drożdże i cukier. Rozpuścić w mleku, dać do ostudzenia. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli. Następnie wydrążyć rowek i dodać jajko i żółt...
Czas gotowania
80 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:41:35
Krem z kalafiora z serem i pieczarkami
Kalafior myjemy i kroimy w różyczki. Ziemniaka obieramy i kroimy  w kosteczkę. Seler naciowy kroimy w plasterki. Warzywa gotujemy do miękkości z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Następnie miksujem...
Czas gotowania
25 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:43:08
Marynowane pieczarki
Oczyść dokładnie pieczarki (najlepiej małe) i przygotuj swój ulubiony sos vinegret. Przełóż pieczarki do półmiska, zalej je sosem, dokładnie przykryj i wstaw do lodówki na 2 dni. ...
Czas gotowania
2 dni min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:43:34
Zapiekanka ryżowa z pieczarkami
Ryż gotujemy, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Kefir (lub śmietanę) mieszamy w misce z surowymi jajkami, posiekaną natką pietruszki, doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu - rozlewamy równom...
Czas gotowania
50 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:44:30
Pieczarki z sezamem i sosem sojowym
Pieczarki czyścimy, obcinamy ogonki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pieczarki. Zmniejszamy moc palnika do minimum, dolewamy sos sojowy, dodajemy pieprz. Po 2 minutach dodajemy sezam. Cało...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:45:51
Sos pieczarkowy
Pieczarki i cebulę kroimy, lekko przysmażamy, wrzucamy do garnka. Wlewamy jogurt, odrobinę mąki, serek topiony i pisiekaną pietruszkę. Wedle uznania dodajemy sól i pieprz. ...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:48:11
Pizza z pieczarkami
Ciasto zagniatamy około 20 minut. Odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę. Cienko wałkujemy, rozkładamy ciasto na papierze do pieczenia, układamy ulubione składniki. Pieczemy w temperaturze 200 s...
Czas gotowania
120 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:50:02
Faszerowana papryka
Pieczarki, cebulę kroimy, podsmażamy na patelni – zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną ostrą paprykę i listki bazylii. Z pomidorów zdejmujemy skórkę, kroimy, dorzucamy do pozos...
Czas gotowania
35 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:53:10
Kasza gryczana z pieczarkami i papryką marynowaną
Kaszę gryczana gotujemy w woreczku .Po ugotowaniu odcedzamy . Pieczarki obieramy kroimy w plasterki . Cebule kroimy dość drobno . Marchewkę ścieramy na tarce .Paprykę kroimy w paseczki . Na patelni...
Czas gotowania
35 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:54:16
Krucha tarta z pieczarkami
Masło rozpuścić. Rozbić jajko do miski. Po trochu dodawać rozpuszczone, przestudzone masło, ucierając. Dodać proszek do pieczenia i sól. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dło...
Czas gotowania
95 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:58:41
Pieczarki z grilla
Moja propozycja dania z pieczarkami jest banalnie prosta i szybka, w zasadzie jest ona przekąską, doskonałą na letni grillowy czas. Mianowicie, z pieczarek odrywamy nóżki, myjemy główki i zostawiam...
Czas gotowania
25 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 23:02:03
Kruche sakiewki z pieczarkami
Przygotowanie ciasta: Mąkę wysypać na stolnicę , dodać schłodzone masło i posiekać nożem. Dodać żółtko, szczyptę soli i śmietanę. Składniki połączyć zagniatając kruche ciasto. Uformować kulę, zaw...
Czas gotowania
90 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 23:05:00
Cukinie nadziewane pieczarkowym farszem
Cukinie przekroić na pół i wydrążyć pestki. Pieczarki podsmażyć na patelni. W misce wymieszać fetę z połową kubka śmietany i posiekaną pietruszką. Gdy pieczarki będą już gotowe dodać je do masy. Na...
Czas gotowania
40 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 23:07:25
Grzybowo-ziołowy sos z sherry
Oczyść pieczarki starając się uniknąć mycia. Jeżeli jest to konieczne staraj się, żeby kontakt z wodą był bardzo krótki.  Odetnij przebarwione końcówki i uszkodzone części pieczarek, a następnie ci...
Czas gotowania
150 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 21:09:53
Pieczarki nadziewane pastą feta
Pieczarki myjemy, usuwamy ogonki. Czosnek siekamy i rozcieramy z fetą oraz łyżeczką oliwy. Pieczarki nadziewamy przygotowaną pastą. Grzyby zapiekamy na grillu lub wkładamy do nagrzanego piekarnika....
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 21:15:59
ciastka francuskie nadziewane brokułami, pieczarkami i serem
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Naszykuj pergamin do pieczenia. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię. Dodaj masło, grzyby i sól, podsmaż 2 minuty. Dodaj czosnek i smaż kolejną minutę (czosnek mus...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 21:17:20
Brązowy ryż z szafranem i pieczarkami
Pory i czosnek dusimy w szybkowarze przez ok 3 minuty. Wodę podgrzewamy, dodajemy sól, wlewamy do porów, wrzucamy brązowy ryż, grzyby, marchewkę, nasiona kopru włoskiego, szafran i pieprz. Przykr...
Czas gotowania
40 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 21:18:05
Placki drożdżowe z pieczarkami i rukolą
W misce mieszamy drożdże z cukrem i 120 ml ciepłej wody. Dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy. Ciasto nakrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 225 stopni, wyrabiamy ciasto, ...
Czas gotowania
140 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 21:18:37
Pieczarkowa przyprawa
Służy do przyprawiania zup, gulaszów, dipów i sosów. Suszone grzyby mielimy w młynku do przypraw lub kawy, robocie kuchennym albo blenderze. ...
Czas gotowania
5 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 21:22:15
Sos pieczarkowy
Pieczarki, cebulę i czosnek kroimy (możecie je pokroić na duże kawałki). Na patelnię wrzucamy pieczarki, cebulę i czosnek-smażymy. Wlewamy bulion, dusimy. Dolewamy śmietanę - solimy, pieprzymy do s...
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 21:36:05
Zapiekana marchewka z pieczarkami.
Marchewkę kroimy kostkę, zalewamy małą ilością wody, dodajemy sól, pieprz, szczyptę cukru oraz łyżkę masła. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Pieczarki kroimy w paseczki, smażymy na maśle i łą...
Czas gotowania
35 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 21:39:35
Pieczarki duszone w winie
Grzyby kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię, kiedy woda odparuje dodajemy wino. Dusimy pod przykryciem 5-7 minut. Zdejmujemy pokrywkę, czekamy aż wino odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Chl...
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 21:45:00
Łazanki
Kapustę szatkujemy. Gotujemy lekko osoloną wodę w garnku - parzymy kapustę. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na maśle. Gotujemy makaron. Wszystkie składniki wrzucamy na głęboką patelnię, przy...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 22:52:02
Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe
Zaczynamy od cykorii. Z natury warzywo to ma goryczkę lecz łatwo się jej pozbyć. Z przekrojonej cykorii delikatnie usuwamy głąby, aby nie uszkodzić liści. Połówki cykorii blanszujemy 3 minuty w oso...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 22:47:46
Rolada serowa
Pieczarki podsmażyć do odparowania wody. Szczypiorek drobno pokroić. Miękkie masło utrzeć z serkiem topionym, dodać wystudzone pieczarki i szczypiorek. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem. Do masy ...
Czas gotowania
40 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:02:02
Niby ryba z pieczarkami
Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę lub w piórka i podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy przez chwilę. Odparowujemy wodę, aby pieczarki stały się suche, doprawiam...
Czas gotowania
40 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:05:00
Rogalki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Cebule pokroić i podsmażyć, pieczarki zetrzeć na grubych oczkach i podsmażyć razem z cebulą. Dodać kapustę kiszoną (wcześniej wygotowaną). Przyprawić do smaku. Po usmażeniu poczekać aż farsz wystyg...
Czas gotowania
60 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:06:09
Wiosenna zupa z pieczarek
Przygotowujemy bulion (bulion warzywny mozemy przygotować na bazie marchewki, poru, pietruszki, selera, ziela angielskiego, liści laurowych i lubczyka). Pieczarki przesmażamy z cebulą na oleju i do...
Czas gotowania
40 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:06:43
Koreczki z marynowanych pieczarek
Podstawę koreczków przygotowujemy z szynki lub sera (pamiętajmy, aby podstawa miała kształt sześcianu, o ściankach ok. 1,5 x 1,5 cm). W podstawę wbijamy wykałaczkę, następnie nadziewamy po jednej p...
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:08:33
Sałatka jarzynowa z pieczarkami
Pieczarki myjemy, wrzucamy do zimnej wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli i sokiem z połowy cytryny i gotujemy około 15 minut. Następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Można je p...
Czas gotowania
60 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:09:19
Grzyby jak ryby
Pieczarki po umyciu i wycięciu nóżek (używamy tylko samych kapeluszy) należy opanierować w przygotowanych wcześniej jajkach z dodatkiem Vegety, soli i pieprzu oraz w bułce tartej i usmażyć z obu st...
Czas gotowania
60 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:10:39
Pieczarki w cieście piwnym
Do miski wlewamy piwo zagęszczamy mąką. Ciasto powinno być gęściejsze niż do tradycyjnych naleśników. Tak, aby ciasto nie spływało z pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pieczarki szcz...
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:11:13
Naleśniki z pieczarkami i szpinakiem
Pieczarki wraz z cebulą kroimy w cienkie plasterki i kilka minut przesmażamy na patelni. Szpinak przesmażamy z czosnkiem, dodajemy do smaku sól i pieprz. Naleśnika smarujemy szpinakiem a na górę na...
Czas gotowania
25 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:11:47
Sałatka lodowa z pieczarkami
Sałatę rwiemy (nie kroimy) na małe kawałki. Kroimy pomidory i cebulę, a pieczarki w paski. Do oliwy dodajemy cytrynę, cukier, sól, pieprz, musztardę i mieszamy na jednolitą konsystencję. Do sosu do...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:12:56
Pieczarkowe co nieco
Pieczarki oczyścić, odciąć trzonki. Smażyć na oliwie na dużym ogniu, odparować, dodać czosnek i jeszcze chwilkę smażyć. Podlać octem balsamicznym, odparować, doprawić do smaku, posypać posiekaną na...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:13:25
Pieczarkowy pasztet
Oczyszczone pieczarki zetrzeć na tarce, dodać posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, jajka, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać, wyłożyć do żaroodpornego naczynia lub niewielkiej brytfanny...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:14:00
Faszerowane pieczarki z serem pleśniowym
Pieczarki oczyszczamy, ogonki odcinamy i kroimy w kostkę. Podobnie – paprykę, cebulę i pomidory. Wszystko mieszamy i smażymy na oleju, dodając na końcu natkę pietruszki i pomidory. Dodajemy ter...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:14:30
Pieczarki w panierce
Pieczarki dokładnie oczyścić, a następnie panierować w jajku i tartej bułce. Smażyć na średnio gorącym oleju. ...
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:15:06
Pieczarki w marynacie
Pieczarki obrać i blanszować przez kilka minut. Do przygotowanych wcześniej wyparzonych słoików włożyć drobno posiekaną marchew, cebulę, białą gorczycę i pieczarki. Zalać gorącą zalewą (woda, ocet,...
Czas gotowania
90 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:15:38
Krem/zupa z pieczarek z groszkiem ptysiowym
Zagotować 1,2l wody, dodać 2 kostki rosołowe. 300 g pieczarek przesmażyć z cebulą na oleju i dodać do wywaru. Druga połowę pieczarek pokroić w cienkie plastry i surowe dodać do wywaru. Gotujemy...
Czas gotowania
25 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:16:14
Papryka faszerowana pieczarkami
Pieczarki oczyścić, drobno pokroić. Papryki przekroić wzdłuż, usunąć gniazda. Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle, pietruszkę posiekać. Połączyć pieczarki z cebulą, czosnkiem i pietruszką, dusi...
Czas gotowania
45 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:18:27
Sałatka pieczarkowa
Pieczarki dokładnie oczyszczamy, jeśli trzeba – ostrożnie płuczemy. Przygotowujemy dressing: siekamy natkę, czosnek i miętę, dodajemy sok z cytryny i oliwę z oliwek, sól i pieprz do smaku. Odstaw...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.